Status kandidata za članstvo u EU u decembru

Bez autora
Jan 30 2011

Kako je izjavila direktor Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije Milica Delević, Srbija u decembru može dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU). Milica Delević, će sutra u Briselu u delegaciji Srbije, koju predvodi predsednik Vlade Mirko Cvetković, predati odgovore na Upitnik Evropske komisije.Za to je neophodno stvoriti odgovarajuću političku klimu i popraviti činjenično stanje u 10 indikativnih oblasti. Srbija može da “položi ispit” u decembarskom roku, ali je za dobijanje statusa kandidata potrebno da se radi u tri pravca.

Status kandidata za članstvo u EU u decembruKako je izjavila direktor Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije Milica Delević, Srbija u decembru može dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Milica Delević, će sutra u Briselu u delegaciji Srbije, koju predvodi predsednik Vlade Mirko Cvetković, predati odgovore na Upitnik Evropske komisije.

Za to je neophodno stvoriti odgovarajuću političku klimu i popraviti činjenično stanje u 10 indikativnih oblasti. Srbija može da “položi ispit” u decembarskom roku, ali je za dobijanje statusa kandidata potrebno da se radi u tri pravca. Prvi uslov koji bi trebalo ispuniti je Upitnik, dodatna pitanja i ekspertske misije da bi se pomogli Komisiji da stekne pravi uvid u to kakvo je činjenično stanje u Srbiji.

Druga tema na kojoj bi trebalo raditi jeste popravljanje činjeničnog stanja. Do roka koji je dat Akcionim planom potrebno je da se promene one stvari koje su izdvojene kao nešto što smeta sticanju statusa kandidata, od blanko ostavki do povraćaja imovine. Takođe, Srbija mora da učestvuje u stvaranju takve političke klime u kojoj će svaka članica EU na decembarskom sastanku Evropskog saveta želeti da glasa da Srbija postane zemlja kandidat.

Predstavnici Evropske komisije na osnovu odgovora na Upitnik dobiće presek stanja, reformskih prilika u Srbiji u ovom trenutku i stanja administracije. Veoma je važna i sama činjenica da se u kratkom roku na koordiniran i transparentan način uspelo da odgovoriti na Upitnik.

Kako je istaknuto, Komisija je već kroz Izveštaje o napretku pokazala koje su to oblasti gde ona očekuje da se stanje popravi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik